Ledarskap i en utmanande omvärld med krav på omedelbar leverans
Micael Bydén var Sveriges Överbefälhavare från oktober 2015 till september 2024. Under hans period som ÖB förändrades det säkerhetspolitiska läget i grunden. Det ryska invasionskriget i Ukraina kom att innebära fortsatta, betydande satsningar på försvaret och ledde till att Sverige och Finland blev medlemmar i NATO. En historisk utveckling med förändrade förutsättningar för Försvarsmakten och dess uppdrag.
Micael Bydén började sin militära karriär med värnplikt 1982, vilket ledde till en officersexamen i dåvarande Kustartilleriet 1985. Han konverterade senare till Flygvapnet och utbildade sig till stridspilot. Under sin karriär har han haft en rad befattningar, inklusive Flygattaché i USA/Washington DC, chef för Flygvapnets Flygskola på Malmen i Linköping, chef för Försvarsmaktens Helikopterflottilj i Linköping, Flygvapenchef och slutligen Överbefälhavare under en period på nio år. Han genomförde även internationell insats i Afghanistan/Mazar-E-Sharif inom ramen för Nato-ledda ISAF 2011. Micael Bydén har en lång och framstående karriär inom det svenska försvaret, med erfarenhet från både nationella och internationella uppdrag. Hans ledarskap och expertis har varit avgörande för utvecklingen av Sveriges försvarsmakt.
Via oss på Speakers&friends kan du boka Micael Bydén som föreläsare. Läs mer om hans föreläsningar nedan och kontakta oss för prisförslag.
Ett ledarskap präglat av förändring
Förändringsledning har präglat Micaels karriär. De första 30 åren bestod till stor del av neddragningar och reduktioner, med mycket tid men bristande ekonomi. Sedan Försvarsbeslutet 2015 har ledarskapet fortsatt att förändras, men nu med tydliga mål mot tillväxt och ökad förmåga. Den nya situationen ställer krav på snabba leveranser mot tydligt finansierade mål. Micael delar med sig av sina erfarenheter från sin ledarskapsresa.
Att skapa en effektiv organisation
Att leda andra kräver förtroende och tillit, vilket byggs genom relationer. En effektiv organisation skapas genom en arbetsmiljö med en icke-dömande kultur, där man utgår ifrån att alla gör sitt bästa och lär av sina misstag. I en sådan miljö tar medarbetarna initiativ och driver verksamheten mot de tydligt definierade gemensamma målen. Genom att främja öppen kommunikation och samarbete kan vi tillsammans nå framgång och skapa en hållbar organisation där alla känner sig delaktiga och motiverade.
Porträttbild och omslagsbild: Gustaf Waesterberg